Dieta

Terapie w Back To Natural wraz z odpowiednią dietą równoważą pracę całego organizmu. Celem tej diety jest odkwaszenie organizmu, wyeliminowanie produktów sprzyjających namnażaniu się różnych patogenów oraz zastąpienie ich zdrowymi produktami. W przypadku stosowania diety ważnym jest uwzględnienie, czyli wyeliminowanie z niej produktów, które najczęściej są alergenami obciążającymi organizm m.in.: mleka, glutenu, cukru i wielu innych. Zakwaszony organizm jest doskonałym miejscem do rozwoju ognisk zakaźnych, wszelkiego rodzaju patogenów i komórek nowotworowych.  W takim organizmie komórki nowotworowe rozmnażają się 
w znacznie szybszym tempie niż w środowisku zasadowym. Coraz częściej żywność, po którą sięgamy jest złej jakości. Często kupujemy przetworzoną żywność, korzystamy z licznych używek (alkohol i papierosy) i łatwo dopada nas stres dnia codziennego. Czynniki te są najczęstszą przyczyną zakwaszenia naszych organizmów, co prowadzi do pojawienia się groźnych objawów takich jak choroby autoimmunologiczne, problemy z jelitami, zaburzenia koncentracji, łagodne
i złośliwe zmiany nowotworowe, przewlekłe zmęczenie, słaba odporność organizmu i wiele innych.Odpowiednia dieta znacznie przyśpiesza powrót do dobrego samopoczucia i wpływa regeneracyjnie na organizm. Tylko kompleksowe podejście do problemów z naszym zdrowiem daje trwałe i skuteczne efekty.

Dieta wzmacniająca układ odpornościowy

                 Produkty zabronione

                    Produkty dozwolone  w niewielkich ilościach

                    Produkty zalecane

-alkohol

-tytoń

-cukier biały i brązowy
(oraz produkty zawierające cukier)

-sztuczne słodziki

-słodycze

-pszenica, chleb, makarony, ciasta i ciastka z białej mąki

-soki owocowe słodzone, napoje gazowane, napoje słodzone

-dżemy

-mleko, jogurty, białe i żółte sery

-margaryna

-orzechy ziemne, masło orzechowe

-winogrona, ananasy

-tłuste mięsa i wędliny

-kukurydza

-przetwory i produkty z puszki

-ryby

-gotowe dania przetworzone

-mięso (wieprzowina, wołowina)

-mocna czarna herbata

-grzyby

-herbata czarna, czerwona, biała            (o słabej mocy)

-bały ryż

-sól

-kukurydza niebieska (popcorn niebieski solony)

-ketchup

-majonez

-śmietana,

– biały ser (w małych ilościach)

-mleko kozie i jego przetwory

-orzechy włoskie, nerkowca, pistacje

-drób i inne chude mięsa

-ziemniaki i fasola

-banany, arbuzy, truskawki, gruszki, pomarańcze, winogrona

-miód, ksylitol

– Produkty z mąki żytniej (chleb, makarony, kasze)

-daktyle, rodzynki

-herbata zielona, owocowa (sypana)

-kefir  (1 szklanka dziennie)

-jajka ( szczególnie zółtka)

-pełnoziarnista produkty zbożowe (kasza gryczana biała, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, otręby żytnie, jęczmienne,ryż brązowy)

-pestki dyni, słonecznika (prażone)

-masło ghee, oliwa z oliwek

-olej lniany i siemię lniane

-Owoce – szczególnie te mniej słodkie (bardzo wskazane awokado)

-pozostałe warzywa (m.in. bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, buraki, sałaty liściaste, botwina, szpinak, marchewka, brokuły, kapusta, seler, pomidory, fasolka szparagowa, czarna rzodkiew, por, szczaw, kalafior, cebula)

– soki naturalne (zalecane warzywno-owocowe domowej roboty bez dodatku cukru)

-pasata

-kiełki

-przyprawy naturalne (bez sztucznych dodatków)

(pieprz Cayenne, kurkuma, cynamon cejloński, imbir, kardamon

-martwe drożdże

-woda z cytryną- minimum 1l dziennie + 1l innych napojów (oprócz kawy i czarnej herbaty)

Inne zalecenia:

-Jedzmy zupy, dania jednogarnkowe i ciepłe posiłki

-Nawadniajmy organizm – Należy pić ciepłe płyny

-Spożywajmy dużo zielonych warzyw

-Spożywajmy dużo ziół i korzennych przypraw

-Nie spożywajmy produktów modyfikowanych genetycznie

-Unikajmy chemicznych dodatków

-Unikajmy smażonych potraw

-Unikajmy bardzo tłustych potraw

-Nie pijmy po posiłku (należy odczekać 1,5 godz.)

-Posiłki spożywajmy na siedząco bez pośpiechu. Każdy kęs przeżuwajmy

-Posiłki spożywajmy częściej, ale  w małych ilościach

-Dokładnie myjmy warzywa i owoce

-Zadbajmy o zdrowy sen

-Zadbajmy o ruch w ciągu dnia

-Zadbajmy o chwile relaksu

-Właściwie suplementujmy swój organizm

Dbanie o zdrowie to także odpowiednia suplementacja. Najczęściej potrzebne są nam: witamina C, witaminy z grupy B, witamina D3 + K2, witamina A i E.