Terapie w Back To Natural wraz z odpowiednią dietą równoważą pracę całego organizmu. Celem tej diety jest odkwaszenie organizmu, wyeliminowanie produktów sprzyjających namnażaniu się różnych patogenów oraz zastąpienie ich zdrowymi produktami. W przypadku stosowania diety ważnym jest uwzględnienie, czyli wyeliminowanie z niej produktów, które najczęściej są alergenami obciążającymi organizm m.in.: mleka, glutenu, cukru i wielu innych. Zakwaszony organizm jest doskonałym miejscem do rozwoju ognisk zakaźnych, wszelkiego rodzaju patogenów i komórek nowotworowych. W takim organizmie komórki nowotworowe rozmnażają się
w znacznie szybszym tempie niż w środowisku zasadowym. Coraz częściej żywność, po którą sięgamy jest złej jakości. Często kupujemy przetworzoną żywność, korzystamy z licznych używek (alkohol i papierosy) i łatwo dopada nas stres dnia codziennego. Czynniki te są najczęstszą przyczyną zakwaszenia naszych organizmów, co prowadzi do pojawienia się groźnych objawów takich jak choroby autoimmunologiczne, problemy z jelitami, zaburzenia koncentracji, łagodne
i złośliwe zmiany nowotworowe, przewlekłe zmęczenie, słaba odporność organizmu i wiele innych.Odpowiednia dieta znacznie przyśpiesza powrót do dobrego samopoczucia i wpływa regeneracyjnie na organizm. Tylko kompleksowe podejście do problemów z naszym zdrowiem daje trwałe i skuteczne efekty.
Produkty zabronione |
Produkty dozwolone w niewielkich ilościach |
Produkty zalecane |
-alkohol -tytoń -cukier biały i brązowy -sztuczne słodziki -słodycze -pszenica, chleb, makarony, ciasta i ciastka z białej mąki -soki owocowe słodzone, napoje gazowane, napoje słodzone -dżemy -mleko, jogurty, białe i żółte sery -margaryna -orzechy ziemne, masło orzechowe -winogrona, ananasy -tłuste mięsa i wędliny -kukurydza -przetwory i produkty z puszki -ryby -gotowe dania przetworzone -mięso (wieprzowina, wołowina) -mocna czarna herbata -grzyby |
-herbata czarna, czerwona, biała (o słabej mocy) -bały ryż -sól -kukurydza niebieska (popcorn niebieski solony) -ketchup -majonez -śmietana, – biały ser (w małych ilościach) -mleko kozie i jego przetwory -orzechy włoskie, nerkowca, pistacje -drób i inne chude mięsa -ziemniaki i fasola -banany, arbuzy, truskawki, gruszki, pomarańcze, winogrona -miód, ksylitol – Produkty z mąki żytniej (chleb, makarony, kasze) -daktyle, rodzynki |
-herbata zielona, owocowa (sypana) -kefir (1 szklanka dziennie) -jajka ( szczególnie zółtka) -pełnoziarnista produkty zbożowe (kasza gryczana biała, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, otręby żytnie, jęczmienne,ryż brązowy) -pestki dyni, słonecznika (prażone) -masło ghee, oliwa z oliwek -olej lniany i siemię lniane -Owoce – szczególnie te mniej słodkie (bardzo wskazane awokado) -pozostałe warzywa (m.in. bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, buraki, sałaty liściaste, botwina, szpinak, marchewka, brokuły, kapusta, seler, pomidory, fasolka szparagowa, czarna rzodkiew, por, szczaw, kalafior, cebula) – soki naturalne (zalecane warzywno-owocowe domowej roboty bez dodatku cukru) -pasata -kiełki -przyprawy naturalne (bez sztucznych dodatków) (pieprz Cayenne, kurkuma, cynamon cejloński, imbir, kardamon -martwe drożdże -woda z cytryną- minimum 1l dziennie + 1l innych napojów (oprócz kawy i czarnej herbaty) |
-Jedzmy zupy, dania jednogarnkowe i ciepłe posiłki
-Nawadniajmy organizm – Należy pić ciepłe płyny
-Spożywajmy dużo zielonych warzyw
-Spożywajmy dużo ziół i korzennych przypraw
-Nie spożywajmy produktów modyfikowanych genetycznie
-Unikajmy chemicznych dodatków
-Unikajmy smażonych potraw
-Unikajmy bardzo tłustych potraw
-Nie pijmy po posiłku (należy odczekać 1,5 godz.)
-Posiłki spożywajmy na siedząco bez pośpiechu. Każdy kęs przeżuwajmy
-Posiłki spożywajmy częściej, ale w małych ilościach
-Dokładnie myjmy warzywa i owoce
-Zadbajmy o zdrowy sen
-Zadbajmy o ruch w ciągu dnia
-Zadbajmy o chwile relaksu
-Właściwie suplementujmy swój organizm
Dbanie o zdrowie to także odpowiednia suplementacja. Najczęściej potrzebne są nam: witamina C, witaminy z grupy B, witamina D3 + K2, witamina A i E.