Jelita są pierwszym organem, który powstaje kiedy w łonie matki rozwija się zarodek. To właśnie z nich rozwijają się poszczególne organy, które są połączone przez system nerwowy. Większość ludzi jelita kojarzy tylko z trawieniem
i niewiele osób wie, jak ważną rolę pełnią w organizmie. To nasz tzw. „drugi mózg.”
W jelitach może się pomieścić nawet 100 milionów komórek – tych samych co w mózgu, czyli neuronów.
To w jakim stanie są nasze jelita wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i na zachcianki, wagę, samopoczucie.
W jelitach produkowane jest aż 95% serotoniny, która odpowiada za dobre samopoczucie. Zmiany w poziomach serotoniny odpowiadają za choroby psychiczne. Takie narządy jak tarczyca czy nadnercza są zarządzane przez przysadkę mózgową, która z kolei jest połączona z jelitem grubym. Tak więc sytuacja w jelitach znacząco wpływa na to jak się czujemy. Jeżeli nasze jelita są zanieczyszczone praca naszego mózgu zostaje spowolniona.
Brak oczyszczenia sprawia, że zalegająca treść wraz z mikroorganizmami utrzymuje się w postaci złogów. Taki stan jelit wraz z nieodpowiednią dietą powoduje produkcję śluzu, który je zalepia,a to wpływa na koncentrację i pamięć prowadząc do depresji. Co więcej, stan naszej mikroflory jelitowej wpływa na utrzymanie wysokiego poziomu odporności organizmu. Prawidłowa flora bakteryjna w odpowiedni sposób reguluje masę ciała i wspomaga układ odpornościowy oraz bierze udział w wytwarzaniu ponad 20 hormonów. Jelita to również nasz wewnętrzny regulator ciepła, sprawne, oczyszczone jelita sprawiają, że nasza reakcja na temperaturę jest odpowiednia. Zdrowe i czyste jelita to podstawa dobrego samopoczucia!
Temat pasożytów jest niestety wciąż powszechnie bagatelizowany i postrzegany jako problem ludzi wracających
z egzotycznych podróży czy też tych o wyjątkowo niskiej odporności. Wielu ludzi na całym świecie zakażonych jest pasożytami, które żerując wewnątrz organizmu mają różne wymagania żywieniowe: niektóre żywią się cukrem,
a inne tłuszczem. Im więcej spożywamy cukru tym większy mamy na niego apetyt, ponieważ domagają się tego mikroorganizmy tworzące patologiczną florę bakteryjną. Pasożyty zostały podzielone na kilka kategorii tj. tasiemce, obleńce, przywry, pierwotniaki, grzyby, wirusy i bakterie. Pasożyty do organizmu dostają się rozmaitymi drogami m.in. wraz z pokarmem, przez wypicie złej jakości wody, poprzez ukąszenia owadów. Często do zarażenia dochodzi
w toalecie lub podczas kąpieli w zbiornikach wodnych i basenach, innym razem winne są brudne ręce lub niedomyta deska do krojenia. Pasożyta wprowadzimy też do organizmu poprzez dotykanie przedmiotów, z którymi miał kontakt nosiciel, podczas zabaw na podwórku, lub przy kontakcie ze zwierzętami. W krótkim czasie powodują spadek odporności i są przyczyną różnego rodzaju dolegliwości zdrowotnych.
– problemy hormonalne
– ból głowy nieznanego pochodzenia
– migreny
– utrata wagi ciała
– przewlekłe zmęczenie
– niewyjaśniony przyrost wagi i trudności z jej zrzuceniem
– skłonność do biegunek lub zaparć
– bezsenność
– zgrzytanie zębami
– drażliwość, apatia
– brak apetytu lub nadmierny apetyt
– brak koncentracji
– brak uczucia sytości
– problemy z pamięcią
– problemy ze skórą
– bóle stawów i mięśni
– zaburzenia w przemianie tłuszczów
– nietolerancja glutenu węglowodanów
– wzdęcia i burczenie w brzuchu po jedzeniu
– otyłość
– nietolerancja zapachów
– podatność na infekcje i stany zapalne, osłabienie odporności
– ogólny stan wyczerpania
– wrzody żołądka i dwunastnicy, reflux
– astma
– wzdęcia, gazy
– zapalenia jelita grubego o różnej etiologii
– Cukier, który występuje w wielu produktach takich jak: wędliny,płatki śniadaniowe, jogurty owocowe, czy soki kartonowe i napoje.
– Mąka pszenna i produkty mączne (makarony, pieczywo)
– Nabiał i większość produktów mlecznych
– Tłuszcze trans w olejach roślinnych, margarynach itp.
– Słabej jakości mięso z wieloma substancjami konserwującymi i wzmacniaczami smaku
(np. parówki i kiełbasy)
– Jedz dużo warzyw i owoców
– Spożywaj zdrowe tłuszcze
– awokado, orzechy, pestki, masło klarowane, olej kokosowy nierafinowany itp.
– Wzbogać dietę o węglowodany złożone
– kasza jaglana lub gryczana,
brązowy ryż
– Naturalne probiotyki
– kiszone ogórki, kiszona kapusta, zakwas z buraków
– Prebiotyki
– banany, miód, pomidory, owies, cebula – Zioła i przyprawy korzenne (imbir, kurkuma)