Medycyna Chińska

Medycyna chińska postrzega człowieka holistycznie i wiele miejsca poświęca diecie i dobremu odżywianiu. Dobór pokarmów i sposób ich przygotowania (Kuchnia Pięciu Przemian) wspomagają niezakłócony przepływ energii Qi, warunkującej zdrowie i dobre samopoczucie. Jedno z głównych założeń medycyny chińskiej zaznacza, że człowiek jest cząstką wszechświata i żyje w rytmie jego drgań, dźwięków i barw. Chińczycy od bardzo dawna obserwują
i odnotowują oddziaływanie owych sił na człowieka. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej źródłem złego samopoczucia jest zaburzenie energii Qi w ludzkim organizmie. Wg nich Qi daje siłę, jest symbolem wszystkich form istnienia (myśli, odczuć, ciała, krwi, życia zewnętrznego i wewnętrznego). Nasz stan intelektualny, emocjonalny, a także duchowy ma wpływ na poziom Qi w naszym organizmie. Przychodząc na świat posiadamy energię Qi przedurodzeniową, później energię pobieramy ze środowiska oddychając i odżywiając się prawidłowo. 
W przeciwieństwie do zachodniej medycyny istnieje silne powiązanie pomiędzy ciałem i umysłem, których nie da się do końca rozdzielić. Emocje i stan umysłu odgrywają istotną rolę w powstawaniu choroby. Działa to także w drugą stronę. Zaniedbanie organizmu, stosowanie różnego rodzaju nieodpowiednich terapii oraz pozornych wzmacniaczy
i polepszaczy codziennego życia w formie używek, nieodpowiednie odżywianie, zła suplementacja i wreszcie brak higieny osobistej skutkują zatruciem ciała. To z kolei wpływa na funkcjonowanie naszego umysłu, prowadząc nawet do depresji. Gdy Qi krąży bez blokad w ciele, możemy cieszyć się zdrowiem. Qi w medycynie chińskiej oznacza również zachowanie równowagi między dwoma siłami: Yin i Yang. Nie istnieje nic bez mieszaniny tych dwóch elementów. Yin oznacza energię żeńską, bierność. Yin jest zimne, energia kierowana jest w dół i do środka. Yang to energia męska, to gorąco, aktywność, a energia kierowana jest na zewnątrz i do góry. Chińczycy lecząc różne choroby i dolegliwości opierają głównie na przywracaniu równowagi energii biologicznej, tak aby te dwa elementy współistniały ze sobą 
w sposób harmonijny. Energia witalna ciała krąży przez kanały zwane meridianami, które mają rozgałęzienia powiązane z różnymi organami ciała. W Medycynie Chińskiej istnieje sześć głównych par organów, są to: wątroba-pęcherzyk żółciowy; serce-jelito cienkie; potrójny ogrzewacz-osierdzie; śledziona/trzustka-żołądek; płuca-jelito grube; nerki- pęcherz moczowy. Każda z tych par ma także odpowiadające jej emocje i uczucia. Dysproporcja miedzy energiami Yin-Yang w poszczególnych organach i tkankach doprowadza do powstania licznych schorzeń im odpowiadających. Wzdłuż meridianów przemieszcza się energia Qi, a każdy organ ma odpowiadający mu kanał energetyczny, który adekwatnie do pory dnia i godziny ma swoje maksimum i minimum aktywności.
W medycynie chińskiej wyróżniamy pięć żywiołów: ogień, ziemia, drzewo, metal i woda. Ich wzajemne współzależności mogą wpływać niszcząco lub budująco. Terapeuta zawsze będzie dążyć do zrównoważenia energii w ciele.          Powrót do zdrowia i odzyskanie homeostazy duchowo-cielesnej wynika z różnego rodzaju oddziaływań na poszczególne narządy i partie ciała człowieka.

Witamina D3

By nasz organizm działał prawidłowo, potrzebuje wielu witamin i minerałów. Najważniejszą witaminą, która wpływa na nasz układ odpornościowy jest witamina D3. Nazywana jest często witaminą słońca, ponieważ jest produkowana
z cholesterolu, gdy ciało zostaje wystawione na ekspozycję słoneczną. Witamina D3 jest wykorzystywana w dużej liczbie procesów – od tych związanych z budową kości po zapobieganie nowotworom. Witamina ta jest odpowiedzialna przede wszystkim za mineralizację kości i prawidłowy rozwój układu kostnego. Reguluje także gospodarkę wapniowo-fosforową w ciele przez wyrównanie nieprawidłowego stosunku wapnia do fosforu
w organiźmie. Na skutek niedoboru witaminy D zwiększa się podatność na choroby układu krążenia czy też autoimmunologiczne. W naszych warunkach klimatycznych występuje niewystarczająca podaż promieni słonecznych, co znacząco wpływa na nasz organizm przyczyniając się do pojawienia się niedoborów witaminy D u Polaków.
Mało tego, aby nasze stężenie witaminy D było odpowiednie musielibyśmy przebywać na słońcu codziennie miedzy godziną 11 a 13 przez 365 dni w roku. Jak wiemy, jest to po prostu niemożliwe. Dlatego jedynym sposobem jest jej suplementacja. Wynik badania stężenia 25-OH-D w surowicy, pozwala dobrać odpowiednią dawkę witaminy D stosowaną jako suplement. Niskie stężenie witaminy D jest również niezależnym czynnikiem ciężkiego przebiegu COVID-19.

Witamina D – rola w organizmie

Witamina D jest nazywana często prohormonem, czyli substancją, która dopiero w wyniku odpowiednich reakcji enzymatycznych w naszym organizmie staje się aktywnym hormonem. Metabolizm witaminy D rozpoczyna się
w wątrobie. Trafia ona do wątroby zarówno poprzez skórę (tworzona z 7-dehydrocholesterol – 7DHC pod wpływem promieniowania UV) jak i z pożywienia (rozpuszczalna w tłuszczach jest wbudowywana w chylomikrony
i transportowana do wątroby). Transport metabolitów witaminy D we krwi odbywa się przy pomocy specjalnego białka DBP, które wiąże witaminę D. W wyniku hydroksylacji w wątrobie przy atomie węgla C25 powstaje 25-hydroksycholekalcyferol. W kolejnym etapie metabolizmu do cząsteczki witaminy D wprowadza się drugą grupę hydroksylową przez co powstaje 1,25-dihydroksycholekalcyferol (1,25-(OH2)-D). Proces ten zachodzi w nerkach. Aktywna 1,25-(OH2)-D związana z białkiem DBP krąży we krwi i jest transportowana do docelowych tkanek. W wyniku nadmiaru 1,25-(OH2)-D następuje jej inaktywacja poprzez hydroksylację przez enzym.
Witamina D pojawia się w organizmie dzięki stosowaniu odpowiedniej diety, a także dzięki ekspozycji skóry na promienie słoneczne, co w warunkach zimowych jest szczególnie utrudnione. W pożywieniu, witamina D obecna jest   w drożdżach, grzybach, tłustych rybach morskich, w tranie, jajach, wątróbce, a w mniejszych ilościach w mięsie czerwonym, drobiowym oraz produktach mlecznych.
W dzisiejszych czasach stałe suplementowanie witaminy D przez dorosłych jest koniczne w celu zmniejszenia ryzyka powstawania wielu chorób. Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie nie tylko może hamować namnażanie się komórek nowotworowych, ale również przyspieszyć ich śmierć (apoptozę).

Do podstawowych zadań witaminy D należą:                                                                                                                                       -wpływ na prawidłową strukturę kośćca
-zapobiega osteoporozie i krzywicy u dzieci
-kontroluje wchłanianie wapnia z jelita i pomaga regulować jego metabolizm
-bierze udział w przemianach wapniowo – fosforowych
-pobudza mineralizację kości i zębów
-pozytywnie wpływa na ścięgna i komórki mięśniowe
-wpływa na zwiększenie wydolności i wydajności organizmu
-wpływa na wydzielanie insuliny
-wpływa na wzrost i różnicowanie komórek skórnych
-bierze udział w procesach odpornościowych organizmu
-uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi
-zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby autoimmunologiczne
– jej niedobory przyczyniają się do pojawienia schizofrenii i depresji

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej aktywna postać pełni ważne funkcje regulacyjne we wszystkich tkankach i narządach. Ta niezwykle ważna witamina bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, zapobiegając takim chorobom kości, jak osteoporoza (u osób dorosłych) i krzywica
(u dzieci). W przypadku deficytów witaminy D zaburzeniu ulega wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach. Duży niedobór stężenia 25(OH)D we krwi powoduje wzrost ryzyka wielu chorób i zaburzeń odporności wrodzonej oraz nabytej. Często u osób, które mają niedobór witaminy D obserwuje się łaknienie na sól. Odpowiedni poziom witaminy D wpływa korzystnie na funkcje trzustki (m.in. stabilizuje wydzielanie insuliny, która jest odpowiedzialna za regulację stężenia glukozy we krwi). Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko pojawienia się depresji oraz zawału i innych chorób serca. Witamina ta przeciwdziała odkładaniu się miażdżycy i stanom zapalnym w ścianach tętnic.